Nu kan du som företagare i Västernorrland och Jämtland få del av landets största arbete som underlättar för dig i arbetet med ditt ägar- eller generationsskifte. Över 3000 bolag i de två länen står inför ägarskifte inom fem år, och upp emot tusen av dem kan behöva stöttning i det arbetet. Redan en månad efter verksamhetens start har det första bolaget signerat avtal.
Det här kan hota tusentals arbetstillfällen. För att minska effekterna av de kommande ägarskiftena startade ett stort ägarskiftesarbete i Norrbotten och Västerbotten för ett år sedan, ett arbete som ska bidra till att behålla arbetstillfällen i norra Sverige. Det framgångsrika arbetet går nu vidare och har alltså nyss etablerats i Västernorrland och Jämtland.
– Vi har inte kunnat hitta någon verksamhet med samma dignitet som vår, berättar Anders Gothefors som är VD vid Connect och ansvarig för satsningen. Tidigare har det funnits informationsinsatser inom området, men inte som vårt. Vi går praktiskt in och hjälper dig som företagare.
Insatserna går under namnet arbetsnamnet CooCon och finansieras av Tillväxtverket EU Strukturfond, Region Västernorrland, Region Jämtland Härjedalen och av deltagaravgifter från företagen. Insatserna inleds nu med marknadsföring för att hitta företag som står inför ägarförändring.
– Vi tror oss behöva utvärdera 300 eller fler bolag för att kunna erbjuda 50 bolag plats i projektet, menar Pelle Persson ansvarig för Coompanon i Jämtland och delansvarig för ägarskiftesarbetet. Jag kan dessutom berätta att ett bolag redan signerat avtal med oss.
Tre skräddarsydda moduler
Processen inleds med en Språngbräda I som är en Connect-aktivitet för att med hjälp av experter från näringslivet utröna vilka behov det aktuella företaget har och ge en första vägledning. I nästa steg erbjuds tre olika expertmoduler. Vilka tre moduler förordas av Språngbräda 1 och kan vara sådant som finansiering, medarbetarägd kompetens, skattefrågor, styrelsearbete, värdering av sitt företag och annat. Modulerna leds av bästa tänkbara resurser från näringslivet. Efter genomförda moduler hålls en Språngbräda II då representanter från näringslivet pekar på vägen framåt för företaget och på vilket sätt ägarförändringen ska ske på bästa sätt. Allt sker under strikt sekretess.
Efter genomförd process har bolaget en gedigen förstudie för att därefter kunna genomföra ett framgångsrikt ägarskifte. Och kanske bäst av allt, hela processen kostar enbart 6 000kr för det deltagande bolaget.
Susanne Vinderå, ansvarig vid Coompanion Västernorrland, berättar vidare:
– Ambitionen är att 25 av de 50 företagen ska avse företag som strävar efter ägarförändring där medarbetarna erbjuds möjlighet att driva företaget vidare. Vi ska bidra till att mer än 50 arbetstillfällen blir kvar i regionen, arbetstillfällen som annars sannolikt skulle upphöra.
Förebild för övriga landet
Beräknad tidsåtgång per företag är 3-6 månader. Arbetet i Västernorrland och Jämtland kommer att ha sex anställda och ett stort antal konsulter fördelade i de två länen. Stsningens anvarig är Connect Norr Service AB med samverkanspartner Coompanion i de två länen.
– Efter projektets slut 2023 kommer vi att ha etablerat ett hållbart normkritiskt arbetssätt för ägarskiften i länen, avrundar Anders Gothefors. Rollerna som Expertrådgivare och Processrådgivare kommer att vara klarlagda och beprövade. Vårt långsiktiga mål är att processen vi startat i norra Sverige senare införs i övriga landet.
Mer hittar du på
www.agarskiften.com