En minst sagt värdig mission
Själva namnet PreWoe översätts löst till ”innan elände” och det är just där – innan ett företag gjort fel för att man inte haft, tid, ork eller kunskap och sen får ta tråkiga konsekvenser av misstaget – som Per Lennartsson och Magnus Petersson känner att de kan göra störst skillnad för svenska småföretagare.

Per Lennartsson
PreWoes grundare har en bakgrund som programmerare inom storföretag där man har hela avdelningar som hjälper cheferna hålla koll på alla lagar, regler, måsten och rutiner som ska till för att få arbetsmiljön på ett större företag att fungera. Efter att ha startat eget för 10 år sedan insåg de hur tufft det kan vara när man själv ska leda ett mindre bolag och har mindre resurser men samma lagkrav på sig.
Macheten i regelverksdjungeln
Lagar och regler finns till för att förhindra att folk blir sjuka eller skadar sig på arbetet – med avsikten ta hand om och se till den anställdas bästa. Många vill göra rätt men det kan vara svårt att veta vad man ska göra.
”Som chef i ett litet företag är man mer eller mindre ensam med allt ansvar. Det är till exempel ingen som talar om för en hur man utvecklar arbetsmiljöpolicyn, hur man gör en korrekt riskbedömning, hur man utformar ett riktigt anställningsavtal och påminner en om att det är dags för medarbetarsamtal. Det är oftast inte förrän efter man missat något som man får veta det!

Magnus Petersson
Utifrån den erfarenheten utvecklade vi en plattform som helt enkelt hjälper företag och chefer att driva bra verksamheter! Genom plattformen får man ett årshjul som skickar automatiska påminnelser om allt man behöver göra under ett år tillsammans med de mallar, checklistor och information man behöver för att kunna utföra alla steg. Tanken är att man ska få en mer hanterbar vardag tack vare det flöde av information och verktyg plattformen kontinuerligt förser dig med och samtidigt kunna vila i att man följer alla regelverk och lagar som rör arbetsmiljön.”, säger Per Lennartsson.
”Vi har själva haft släktingar och vänner som både blivit sjuka, skadat sig och i ett fall till och med omkommit på sina arbetsplatser. Även om vi bara är programmerare vill vi bidra på något sätt och använda vår kompetens till något som hjälper företagen och gör våra arbetsplatser säkrare och bättre.”
Större konkurrenskraft
Små företag har många utmaningar och konkurrens om kompetens är en tydlig sådan. Ett mer aktivt fokus på ”employer branding” i de större företagen har ökat förväntningarna hos många kompetenta personer men när de kommer till ett mindre företag möts de ofta av… ingenting. Inget om friskvård, inget om skydd, inget om ledarskapet, utvecklingsmöjligheter eller uppföljning. Det blir svårare för småföretagare att rekrytera de mer seniora, kompetenta och engagerade personerna som vill jobba kvar längre och som är så viktiga för att ta företaget framåt.
”Vi vill hjälpa småföretagen att minska gapet mellan sig själva och stora företag! Vi brukar säga att det handlar om hållbarhet i praktiken eller lokal hållbarhet. Det är mycket fokus på miljön eller hållbart kaffe i kaffemaskinen, med de egna interna och sociala delarna är det inte lika mycket fokus på.
Jag tycker att man ska vara stolt över sitt företag! Och det blir man när man vet att man gjort rätt. I dagsläget kan det vara svårt att vara stolt för man vet helt enkelt inte vad som gäller och när man ska göra vad – om man gjort rätt helt enkelt.”, säger Per.
Stöd under tillväxtresan
I våras gick PreWoe Connects tillväxtprocess Språngbrädan® och fick input på sin verksamhet från både mentorer, experter från näringslivet och investerare.
”Processen var superbra! Det unika med oss var att vi fick förslag på tre mentorer som alla var olika. Vi kunde inte bestämma oss och fick den ovanliga möjligheten att få alla tre! Det var otroligt bra för oss att ha tre mentorer eftersom de hade olika bakgrunder och vi därför kunde fokusera på olika saker. Sammantaget fick vi många tips och insikter inom i princip alla områden.
Själva panelen var också väldigt bra med input som gav oss insikter om att vi är på rätt spår och att vi har en del kvar att jobba med. Vi har applicerat råden i små steg sedan dess och är definitivt i ett bättre läge nu än vi hade varit om vi inte fått hjälp.”, berättar Per.
Relationer mellan likasinnade skapar möjligheter
Syftet med Connect är just vad det låter som – att koppla ihop människor med olika erfarenhet och kompetenser för att skapa möjligheter till utveckling och tillväxt. För PreWoes del var Fondia ett av de företag man mötte genom processen som blev till mer än bara ett möte.
”Två av mentorerna talade varmt om Fondia och rekommenderade oss att ta kontakt. Vi tog del av deras ”Runway”-paket och det var verkligen superbra! Vi fick både input på hur vi ska utveckla plattformen och hur vi ska ta fram juridiskt bra avtal för våra kunder, expertkonsulter som hjälper oss och partners som vi samarbetar med. Det har verkligen varit värdefullt att få den juridiska granskningen och få allt på plats inom det området.
Vi insåg även att Fondia har samma slags värderingar och tanke som vi, vilket var väldigt spännande och väckte tankarna på ett samarbete. Vi vill båda att småföretagare ska få den hjälp och det stöd de behöver innan de gör fel, att hitta sätt att stötta och bidra tidigt för att hjälpa företagen bli starka och göra rätt från starten. Samarbetet är fortfarande på idéstadiet men det är häftigt att träffa ett större företag som i grund och botten verkligen vill hjälpa kunden och som bryr sig på riktigt,”, säger Per.
Uppåt, framåt?
PreWoe må vara i början av sin tillväxtresa men framtidsutsikterna ser bra ut och man har siktet ställt högt.
”Vi har en god värdegrund, en plattform som verkligen fungerar, ett par spännande partnerskap på gång och en kundstock som växer. En teknisk lösning blir aldrig riktigt klar eftersom området vi verkar inom aldrig slutar utvecklas, men vår produkt hjälper verkligen företagen och vi ser fram emot att hjälpa fler.”, avslutar Per.