Hög innovationstakt, trender som utvecklas och blir allt mer avancerade, och oändligt med applikationsområden. Så ser branschen för radarkomponenter och sensorer ut, och sensorn från Lundaföretaget Acconeer är med och tävlar om marknadsandelar med slående framgång.
”Vår produkt möjliggör väldigt många olika applikationer, så det är svårt att säga ett område Acconeer är verksamt inom, men i grund och botten gör vi en väldigt liten, strömsnål och billig sensor som med under millimetern noggrannhet känner av vad som finns runt omkring den och kan mäta allt från rörelser till avstånd och material”, berättar Mikael Egard, en av grundarna till företaget som startade på Lunds Universitet efter det att Mikael och den andra grundaren som jobbar i bolaget, Mats Ärlelid, forskat kring tekniken bakom sensorn i fråga.
Acconeer AB
Startade: 2012
Språngbrädan: 2012
Verksamhet: Har forskat fram ny radarteknik som är applicerbar i en mängd konsumentprodukter
Antal anställda: Över 40
Webbplats: acconeer.se
Acconeer fokuserar på sex olika marknadsområden som är olika varandra och det är fascinerande hur användbar en liten sensor kan vara.
”Det som är unikt med vår sensor är att som radarkomponent, vilket detta är och där allt tidigare varit stort, strömhungrigt och dyrt, är den istället motsatsen – den är liten, billig och strömsnål. Bara 5×5 mm stor, vilket för första gången gör det möjligt att föra in radarkomponenter i konsumentprodukter, en teknik som gör att en uppsjö med nya möjligheter öppnas upp i dessa produkter”, fortsätter Mikael.
”Det som möjliggörs med vår teknik är allt från geststyrda apparater (så som mindre, skärmlösa smarta klockor eller dylikt), P-platser som känner av när en bil parkerat, smarta soptunnor som signalerar när de är fulla och en mängd industrimaskiner som kan fungera mer självgående, till medicinsk utrustning där man på distans kan mäta puls och andning hos en person och teknik som gör bilar säkrare. Exempelvis kräver nya säkerhetskrav från bilindustrin teknik som gör det omöjligt att glömma en person i bilen och vår sensor kan känna av ifall det är någon kvar även om du skulle sitta helt still – den kommer känna av dina andetag.”, berättar Mikael.
Från forskare till entreprenörer
”Mats och jag doktorerade på Lunds Universitet kring radiopulser, och grundade bolaget 2012 med den kunskapen i grunden. Vi startade tillsammans med Professor Lars-Erik Wernersson samt entreprenören Mårten Öbrink som funnits med från start, men det var vi två som jobbade aktivt i företaget. Idag har vi växt till 40 personer och vi var ute på den internationella marknaden från dag ett egentligen.”
Tidigt gick vi ut med en av de onlinedistributörer som är störst på elektronikkomponenter, och sålde mer än 600 utvecklingskit för vår teknik på ett år – ett jättestort antal för ett bolag som vänder sig till företag som utvecklar produkter och inte slutkonsumenter.”
Hjälp på traven avgörande
Under slutet av 2012 gick Acconeer Connects Språngbrädan och fick sedan pitcha inför affärsängelnätverket med fantastiskt bra resultat.
”Jag minns att vi pitchade ett helt annat marknadsfokus än vad vi sen verkligen gjorde. Vi insåg under processens gång att vi här hade en chans att göra något riktigt stort för konsumentmarknaden, inte bara för professionella applikationer inom säkerhet, bygg och industri som var tanken från början.
När vi stängde första rundan med Connects änglar i oktober 2013 hade vi till och med lyckats med något som Connect självt velat få till stånd: vi fick ett helt team med affärsänglar som investerade i oss men genom en känd lokal affärsängel som själv hade djup teknik- och bolagskunskap och som gick i täten med sitt bolag. Det möjliggjorde en stor investering och var avgörande för oss, men spred också risken och gav investerarna möjlighet att lära från varandra och arbeta tillsammans. Det blev ett fantastiskt team, och de är fortfarande ägare i bolaget.”
Som entreprenör är det inte alltid lätt att be om hjälp, men det lönar sig, och ibland finns heller inget annat val. Något man bör välkomna, tycker Mikael Egard.
”Just inom startupresan så handlar det till stor del om att kunna anpassa sig allt eftersom bolaget växer, man hittar intressen på andra marknader, kunna vara öppen och värdera nya möjligheter. Vi har inte varit rädda att ta hjälp av väldigt erfarna personer, det har varit en nyckel till vår framgång.
Runt oss, både i ledningen och i styrelsen, sitter flera personer med kunskap från stora marknader och olika typer av produkter. Vi har inte varit rädda för att ge bort för att kunna få. Även om det kan vara svårt i praktiken för vissa företag och företagare, blev det så av en enkel anledning – att ta fram en produkt som våran är väldigt dyrt, så det finns ingen annan möjlighet än att ta fram den tillsammans med de som har erfarenheten och har gjort det tidigare.”
Framtiden för sig
Det som är extra spännande med Acconeer är just att man är aktiv och relevant i så många olika branscher, och en av dessa som växer och förändras mest nu är IoT där många aktörer vill fram samtidigt vilket trissar upp innovationstakten. Robotindustrin är ett av de områden som Mikael tror att gemene man kommer märka av förändringar inom mest framöver. Robotar utvecklas snabbt nu som är tänkta att bli en naturlig del av människors vardag.
”Visionen för vårt företag är ’Explore the next sense’. Vi vill berätta för hela världen och forma vårt erbjudande så att både stora och små företag samt akademi ska kunna använda och utveckla nya applikationer, och utveckla produkter vidare. Vi har definitivt nått målen vi satte för den första investeringen med råge och följt en investeringsplan där vi tagit in pengar i flera omgångar efter det. Och på ett lite mer personligt plan så är vi på god väg mot målet att börja sälja i volym.
Men framförallt vill vi tillföra värde och se till att alla dessa revolutionerande produkter faktiskt kommer människor till gagn, att det hjälper människor”, avslutar Mikael Egard.
Vi firar vårt 20:e år med att hylla 20 fantastiska entreprenörer som förebilder.
Entreprenörer som vi genom våra tillväxtprogram stöttat i deras resa.
Här kan du läsa om fler inspirerande entreprenörer