Just nu står vi alla inför en stor omställning i och med samhällets påverkan av coronaviruset COVID-19s utbredning. Vi förstår vikten av att snabbt få en plan på plats och har därför tagit fram processen ”Navigera och Parera”.
Här kartlägger vi denna kraftfulla och intensiva 30-dagarsprocess så att du som entreprenör eller taktisk coach vet vad de fyra huvudsakliga stegen innebär. Resurserna nedan är tänkta att användas av både de bolag som går processen och de coacher som hjälper dem igenom den. Samtliga möten kommer ske digitalt – du läser mer om hur vi jobbar med digitala möten längst ner på sidan.
Om du saknar något särskilt eller har frågor, hör gärna av dig till oss!
Material
Här finns allt huvudsakligt material som både du som taktisk coach och du som entreprenör kommer behöva genom processen, uppladdat i kronologisk ordning. Till höger ser du två illustrationer av processen och dess beståndsdelar (klicka på dem för att förstora upp dem).
Processen steg för steg
Här tar vi dig igenom processen steg för steg, förklarar vad de olika analyserna har för syfte och klargör hur ni som bolag jobbar igenom processen tillsammans med mentorn och gruppen av experter som ingår i den strategiska workshopen.
Guide för möten och process – Här berättar vi om hur upplägget på processen kommer se ut och hur mötena mellan mentorn/coachen och entreprenören är upplagda. Vi går också igenom huvuddokumentet för processen som heter ”Taktisk handlingsplan”.
Tidsåtgång – Processen är uppdelad i 7 specifika möten om 2 timmar var, totalt 14 timmar. Här ser du hur hela processen är fördelad och i videon bryter vi ner processens olika steg och hur mycket tid du som entreprenör och mentor behöver investera.
Bakgrund & Historik – Nu börjar entreprenörens förarbete, det som ska göras innan första mötet med mentorn. Entreprenören summerar en bakgrund och historik som bäddar för nuläges- och SWOT-analys.
Nulägesanalys – I nulägesanalysen beskriver entreprenören hur det ser ut i verksamheten just nu, vad man står inför och vad man hade planerat för året framöver.
SWOT – Nästa steg är en klassisk SWOT-analys men igen med ett tydligt fokus utifrån det rådande läget. Ni som företag sätter er ner (exempelvis med ledningsgruppen eller styrelsen) och gör en SWOT-analys.
Riskanalys – Från den SWOT-analys ni gjort med ledningsgruppen har du som enterprenör förhoppningsvis identifierat ett antal möjligheter men också ett antal risker. Dessa tar vi nu och tittar närmare på och kartlägger i en Riskanalys som ser ut så här.
Möjlighetsanalys – Från SWOT-analysen har ni förhoppningsvis sett och identifierat ett antal möjligheter och möjliga vägar framåt. Dessa tar vi nu och tittar närmare på i en Möjlighetsanalys.
Scenarion – Med de tre övningarna i ryggen är det nu dags att börja formulera en tillfällig affärsplan. Detta gör vi genom att först beskriva ett antal möjliga scenarion. Här hittar du Excel-formatet för Scenario-beskrivning.
Strategisk workshop – I den strategiska workshopen träffar du som entreprenör ett handplockat gäng av experter som på ett par dagar fått läsa in sig på din verksamhet och som under själva workshopen bidrar med sin områdesspecifika expertis för att hjälpa dig ur krisen.
Taktisk plan – Efter den strategiska workshopen så har vi utifrån de analyser som gjorts och de scenarion som utvärderats tagit fram en taktisk plan. Denna plan jobbar ni sedan vidare med tillsammans med den expertpanel som kommer vara med i igångsättandet av planen och de konkreta steg man nu behöver ta.
Fokuserade experter – Efter den strategiska workshopen fortsätter arbetet med den taktiska coachen för att starta arbetet utifrån er handlingsplan. Ni beslutar om konkreta åtgärder för att sätta denna i verket.
Digitala möten
Hela denna process kommer vara digital – en väsentlig skillnad mot Connects ordinarie verksamhet där mötet har en central roll.
Vi kommer ta alla strategiska workshops via tjänsten Zoom. Här hittar du info om hur du laddar ner appen/programvaran och skapar ett gratiskonto och här finns en video som förklarar tjänsten närmare). Connect kommer skicka ut länk till det aktuella mötesrummet när det är dags för workshop/panel. Vi kommer även ställa våra Zoom-rum till förfogande när det är dags för möten med de fokuserade experterna.
Möten mellan taktisk coach och entreprenören kan ske i en rad olika tjänster. Några av de vanligaste tjänsterna är Zoom, Meet (Google), Teams (Microsoft), Skype, Cisco Webex eller något så enkelt som FaceTime (Apple), WhatsApps videosamtal eller till och med Messengers videofunktion. Vi rekommenderar er att ha videosamtal för att kunna se varandra och helst i tjänster som tillåter delning av dokument, men det är upp till er att avgöra vad som passar båda parter bäst.