”Scaleup”
Västra Götaland behöver fler bolag som går från startup till Scale-up, företag som kan bli föregångsföretag och inspiration för framtida entreprenörer och därmed driva näringslivsutvecklingen framåt. Ett tillväxtföretag genererar många arbetstillfällen men har många utmaningar i både likviditet och kompetenstillförsel, därför är det viktigt att företag inte bara är snabbväxande en kort period utan att tillväxten är uthållig och långvarig.
Connect Sverige Region Väst har fått stöd av Europeiska Utvecklingsfonden genom Västra Götalandsregionen och Region Halland att utveckla verksamhetens nya fokusområde – uppskalning (eller scaleup) av tillväxtbolag i vårt nya projekt ”Scaleup”.
Syftet med stödet från EU är att främja internationella konkurrenskraften genom en regional kraftsamling kring styrkeområden, där Connects främsta styrka är att hjälpa entreprenörer växa och utvecklas, och vi därför genom Scaleup-projektet siktar på att göra Västsverige till ledande inom uppskalning av tillväxtbolag. Vi kommer använda dessa resurser till att stärka snabbväxande bolags möjligheter att växa genom att skapa förståelse, rätt förutsättningar för kapitalanskaffning och internationalisering, samt bygga upp ett professionellt investerarnätverk.
En stor del av projektet innefattar uppbyggnaden och sjösättningen av “Scaleup acceleratorn” som bygger på våra tidigare tillväxtprocesser men är en mer omfattande, djupare och mer skräddarsydd process med coachning inom affärsutveckling och kontakter med tillväxtkapital. Tillväxtkapital är viktigt i genomförandet av ett företags tillväxtresa, att hitta finansiering är dock en stor utmaningarna för tillväxtföretag i Sverige. Med Sveriges största affärsängelnätverk kan vi bidra med kontakterna till kapitalet och på så sätt hjälpa fler bolag att skala upp på ett sätt som annars inte vore möjligt.
Men vi vill utveckla vårt affärsängelnätverk vidare mot ett professionellt investerarnätverk. Kapitalet är viktigt i genomförandet av ett företags tillväxtresa, och för att en region ska vara attraktiv för näringslivet behövs tillväxtföretag, företag som i sin tur attraherar kompetens och kapital till regionen. Lyckas man med det ena är det enklare att lyckas med det andra. Att hitta finansiering är en av de stora utmaningarna för små- och medelstora tillväxtföretag i Sverige. Därför är det viktigt att kontinuerligt arbeta med att attrahera tillväxtkapital till Västsverige. Projektet kommer att samarbeta med några av Sveriges största investmentföretag för att öka deras närvaro och investeringsvilja i Västsverige.
För att säkerställa att tillväxtkapital synliggörs för de västsvenska bolagen behövs en kraftsamling där vi både skapar möjligheter för investeringar genom Scaleup acceleratorn, men även arbetar med en ökad närvaro av tillväxtkapital, nationellt som internationellt kapital. Detta kommer ske genom olika typer av investeraraktiviteter som t ex investerarluncher med pitchande bolag, riktade insatser mot de olika styrkeområdena i Västsverige, social impact investeringar etc.
Vi kommer även rikta våra mötesplatser till större del mot tillväxtbolag och fokusera teman kring uppskalning från olika perspektiv.
Projektet kommer resultera i processer som gör det möjligt för fler bolag att gå från “startup till scaleup”, och därigenom bidra till att utveckla fler konkurrenskraftiga och lönsamma företag i Västsverige. Arbetet (både själva processen och resultatet) med att öka tillväxtkapitalets närvaro i Västsverige är också en viktig långsiktig effekt.
__________________________________________________________________
”Scandinavian Growth Creators”
Connect deltar i projektet ”Scandinavian Growth Creators” – ett projekt som finansieras av Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak och som syftar till att främja affärsutveckling i mikroföretag med hjälp av djuplärande och samverkan. Med hjälp av SGC ska studenter kunna utveckla sina entreprenöriella och innovativa färdigheter, tillsammans med mikroföretag. Målet är att över 1000 studenter ska delta i projektet och att 42 nya jobb ska skapas.
Att kläcka idéer och arbeta vidare med dessa har inte visat sig vara några problem för deltagarna i det nu avslutade projektet Innomatch. Däremot har det funnits ett behov hos företagen att bättre kunna implementera idéerna och hos studenterna att arbeta med affärsmodeller.
Med utgångspunkt i detta ska projektet SGC bidra till att etablera mer långvariga samarbeten mellan studenter och mikroföretag. Studenterna får utbildning i att arbeta innovativt och entreprenöriellt, medan mikroföretagen kan höja sin innovationskraft genom studenternas kompetens och tillgång till kunskapsinstitutioner.
Studenterna får arbeta tillsammans med mikroföretagen under en längre tid med målsättningen att skapa utveckling. Som avslutning ”trycktestas” respektive business case inför en panel, i ett upplägg inspirerat av Draknästet. Arbetet ska ske tvärregionalt. Projektet räknar med att 1050 studenter och 225 företag ska delta i aktiviteterna och att 42 nya jobb skapas.
Scandinavian Growth Creators finansieras av EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak och Europeiska Utvecklingsfonden.