Connect Sverige · Nyheter · 7 miljoner till minskning av psykisk ohälsa
7 miljoner till minskning av psykisk ohälsa
De har med stor framgång stängt en stor kapitalrunda och nyss fått utnämningen Årets Startup 2021. Ablemind / WordDiagnostics är “on a roll” på mer än ett sätt och vi tog ett kort samtal med VD Tomas de Souza om framgångarna, vägen hit och vad som händer framöver.
Vi vet ju vad ni gör, men inte alla i nätverket. Berätta om er! Vad gör ni, för vem och varför?
Vårt mål är att bidra till en kraftig minskning av psykisk ohälsa. Vi har utvecklat en klinisk metod som gör det möjligt att upptäcka och mäta psykisk ohälsa väsentligt snabbare och med högre precision än tidigare metoder. Det unika med vår metod är att patientens, eller individens berättelse och upplevelse står i centrum och vi analyserar dessa berättelser och beskrivningar med AI-teknologi för snabbare och bättre behandling.
Ni var ju med i Connects process för ett tag sen och har nyligen rest kapital – grattis! Hur upplevde ni processen? Vad tog ni med er från den?
Tack! Det är en otroligt härlig period precis efter en stängd runda, men det är också väldigt roligt att presentera bolaget och vår vision för investerare. Vi har fått möjlighet att bygga kännedom om vår metod och upplever att vi alltid möter en stor nyfikenhet och intresse. Alla tycks medvetna om problemet med utbredd ohälsa och kan på olika sätt relatera till vad vi vill åstadkomma. Investeringsrundor handlar ju oftast om kapitalbehov och värderingar, men den här gången upplever vi att vi fått prata mycket mer om våra förmågor och vad vi vill åstadkomma. Vi möter många av Connects investerare på event och på Minc där vi arbetar och de är alltid både nyfikna och peppande, så det är idel positiva upplevelser.
Kapitalresan är ju oftast inte spikrak. Hur har det varit att resa kapital och hur mycket kapital reste ni?
Vi tog in drygt 7 miljoner den här gången. Jag är inte säker på att det borde vara en spikrak resa. Att komma ut och presentera våra strategiska mål och erbjudande är en affärsutvecklingsprocess i sig själv, både sett till den feedback och frågor vi får men också i att vilken sorts investerare som passar oss bäst och hur de läser av vår marknad.
Fantastiskt! Vad händer framöver för er under 2022? Vad siktar ni på framåt?
I år arbetar vi med att få till en bredare etablering av vårt medicintekniska verktyg bland svenska vårdgivare och nu i sommar släpper vi en betaversion av vår tjänst för hållbara arbetsgivare, där man själv kan mäta sitt mående och få väl avvägda rekommendationer kring vad man kan göra för sin egen mentala hälsa. Våra arbetsplatser är helt avgörande för hur vi mår mentalt, oavsett om ohälsa orsakas av arbete eller något privat så påverkar det oss i jobbet och därmed våra kollegor. Arbetsgivare kommer behöva ta en större roll framöver och vi kommer finns där för att stötta i det arbetet.
Har ni några specifika råd till andra entreprenörer som söker pengar? Tajming, logik, strategi eller annat?
Vi har rest två rundor nu och tittar man på resultatet så har det hittills inte alls blivit som vi förutspått. Vi har hittat våra investerare på väldigt olika platser, ibland till synes slumpartat, så det viktigaste rådet jag kan ge är att jobba med volym – många kontakter, massor av möten, låt det ta tid. I slutändan är du du som entreprenör som ska stå med flera alternativa lösningar, så du måste sälja mycket mer än bara för det primära kapitalbehovet. Det är också långsiktiga processer, vår största investerare i den här rundan blev via en kontakt jag tog första gången för två år sedan. Så ha en process och jobba hårt, och se till att göra det på ett sätt som är roligt för dig. Det kan kännas otacksamt ibland och då måste man hitta tillbaka till sin energi själv.