Connect Sverige · Nyheter · Brandtalet från mentorn som uppmanar andra att hjälpa till

Brandtalet från mentorn som uppmanar andra att hjälpa till

”I en kris skiljer man agnarna från vetet när det gäller ledarskap, kreativitet och mental flexibilitet! Då handlar allt om mod – att utmana… Våga vara ödmjuk, våga fråga om hjälp, våga vara generös, våga vara prestigelös och försöka få igång dialogen som skapar något! Då finns inget utrymme för egon, utan man måste ha fullt fokus på det konstruktiva, på ens anställda och gruppen, på att få fram det som fungerar nu!”

Det är svårt att toppa det brandtal som mentorn Göran Roos bjöd på när vi pratade med honom härom dagen. Att mentorskapet är en ovärderlig del av Connects verksamhet är vi redan på det klara med, men att få lyssna till och dras med i den genuina entusiasmen hos en mentor som vittnar om den sanna kärnan i mentorskapet – det är helt fantastiskt.

Connectare sen länge
Med eget bolag genomgick Göran FöretagsAcceleratorn får många år sedan och har sedan dess varit aktiv i nätverket, och likt många andra just nu fann han sig i en märklig situation i mitten av mars.

”På 4-5 dagar försvann alla vårens föreläsningar. Då satt jag där och undrade vad jag skulle göra nu och i samma veva ringde Gunilla Alsvik, Connect, och berättade om Navigera och Parera och frågade om jag ville vara med och hjälpa andra som fått det tufft nu.”

Mentor i kristid
Som rådgivare hjälper Göran företagsledningar fatta rätt beslut i både vägskäl och vardagen, och med sin bakgrund inom bl a restaurang och hotell, var han mer än lämplig som mentor med tanke att de två företagen som behövde mentorer genom sin Navigera & Parera-process verkar inom denna krisdrabbade bransch.

”Själva processen är väldigt bra, och det brukar det vara inom Connect. Det finns en tanke bakom, en struktur som är tilltalande, en seriositet som är attraktiv. Men sen är det ju så att det står en människa bakom företaget. Det handlar om en företagare, en medmänniska, som är i kris – inte bara ett bolag. En person som kämpar med sin personliga ekonomi och överlevnad, inte bara företagets. Och därför är det bra med en mall, en struktur, men det verkliga arbetet är att kunna vara kreativ utanför boxen och stötta denna individ genom en stor kris, omställning och förändring. Därför krävs det utöver de affärsmässiga erfarenheterna en stor dos av medmänskligt mod som mentor; det är lika viktigt att stötta, trösta, ge mod, bolla idéer och peppa, som att komma med råd och coacha. Andra kanske bara pratar ekonomi, men jag fokuserar på människan bakom företaget! Min första är inte hur företaget drabbats och hur det mår nu, utan hur Covid-19 har påverkat entreprenören och dennes familj och hur hon eller han mår själv.”

Branschkännedom är en värdefull tillgång, men att välja rätt mentor handlar lika mycket om personkemi och att våga välja mentorer som har andra kvaliteter, kunskaper och erfarenheter.

”Det är viktigt att man väljer rätt spelare! Som gammal fotbollsledare och numera handbollsledare vet jag att det måste vara rätt personer på plan vid rätt tillfälle. Vi måste alltså vara modiga och prestigelösa, brutalt ärliga mot varandra och verksamheten. Nu finns ingen plats för egon, roller, titlar och så vidare, utan om någonsin är det nu vi måste lägga bort allt och fokusera på att verkligen skapa rätt förutsättningar för att hjälpa varandra ur denna kris. Nu handlar det inte om företag som ska växa, utan medmänniskor som ska klara sin privatekonomi. I mina andra mentorsuppdrag är det naturligtvis mycket fokus på tillväxt, men nu diskuterar vi inte tillväxt utan överlevnad.”

Uppmanar andra att bidra
Vi pratar vidare om vad det innebär att engagera sig för andra och varför det är givande för båda parter.

”Jag vill uppmana de som är som jag, de vars uppdrag bara brann inne och som nu har mer tid än vanligt, att istället för att sitta där och få panik, passa på att hjälpa till och bidra till att göra Connects verksamhet ännu större och bättre. Nu när Connect tar fram ett nytt koncept, passa på och hoppa på! Kanske får du ett nytt uppdrag, kanske en ny möjlighet, men främst får du möjligheten att vidga dina vyer.”

Ljusglimtar i mörkret
Göran vill uppmana företagarna som drabbats av COVID-19 utbrottet till nytänk.

”Häng in offerkoftan i garderoben, spola ner prestigen i toalettstolen och plocka fram ditt mod – våga prova nytt och prova igen och våga be om hjälp. Bjud in dina medarbetare i samtalen och var brutalt ärlig.”

Bolagen som Göran stöttat under närmsta månaden gick från att se fram emot en blomstrande sommarsäsong till en helt avstannad verksamhet och riktig i kris i företaget.

”Men de vågade tänka om. Det ena företaget gick från vanlig restaurangverksamhet till totalt stopp. Den nya köksmästaren var dock proffs på på take-away mat och drog igång verksamheten i ny tappning. Nu har deras försäljning bara skjutit i höjden istället för att gå i stå! Det andra företaget skulle haft fullt upp under påskhelgen men plötsligt fick alla ursprungliga planer ställas in. Vi satte oss ner och bollade idéer, kom på att man kunde göra en stor picknick på Långfredagen istället. De ställde snabbt om, marknadsförde sin spontana idé, och det slutade med två picknickhelger och över 240 gäster som köpte picknickkorgar istället – en stor framgång alltså! Små nytag som skapar nya…”

Blir du inspirerad?

Vi hoppas det. Anmäl dig till kompetenspoolen och anslut dig till den växande skara eldsjälar i nätverket som brinner för att hjälpa andra som nu har det svårt.

Tillbaka till alla nyheter