Connect Sverige · Nyheter · Connect Öst välkomnar Sandra Heidmann – ny ansvarig för investerarnätverket

Connect Öst välkomnar Sandra Heidmann – ny ansvarig för investerarnätverket

Hon är investeraren som gjorde sin första egna investering genom Connect och har nu blivit ansvarig för investerarnätverket i Connect Öst. Med en gedigen bakgrund från att göra hållbara investeringar i utvecklingsländer är det inte konstigt att just hållbarhet är vad Sandra Heidmann brinner för allra mest. Vi tog ett samtal för att få lära känna henne lite bättre…

Välkommen Sandra! Berätta om hur du hamnade hos Connect och nu som investeraransvarig hos oss – vi vet att det ligger en lite speciell story bakom.

Jag har känt till Connect sedan 2018 då jag träffade Syds VD André Johansson under min tid på VC-fonden BackingMinds, och har varit medlem i investerarnätverket här i Öst själv sedan 2021 efter att jag bestämde mig för att börja göra start-up investeringar privat. Jag gjorde faktiskt min allra första egna investering genom Connect under förra året. Det var också på den vägen jag hittade tjänsten hos Connect Öst.

Superroligt! Vilken saga. Det får du berätta mer om sen. Men först, hur kom det sig att du landade i just Connects ängelnätverk?

När jag bestämde mig för att börja göra start-up investeringar privat så kändes det naturligt att kontakta Connect. Jag visste att Connect är en bra mötesplats för att få både kvalificerat deal-flow och tillgång till Sveriges största nätverk av ängelinvesterare – en genväg som jag kände var nödvändigt med ett heltidsjobb i kombination med att jag har en tvååring liten tjej hemma.

Nu har jag ju fått ansvar för nätverket vilket ska bli otroligt kul att utveckla, men jag kommer fortsätta med investeringar parallellt själv också. Har ju den perfekta situationen nu när jag får nätverka hela dagarna med investerare och träffa mängder med bolag – precis vad jag skulle ägnat mig åt på egen hand ändå.

Och vi ser fram emot vad du kommer göra med och i nätverket! Vad har du hittat på innan du kom till oss?

Jag började jobba med riskkapital 2015 och har främst jobbat på ett bolag som heter Swedfund där jag gjorde hållbara investeringar i Afrika och Asien inom finans- och hälsosektorn.

Jag har haft stort fokus på utvecklingsländer över lag, och hållbara investeringar – både i det stora och det lilla – det är vad jag brinner för och anledningen till att jag började jobba inom finanssektorn från allra första början.

Sounds perfect – vi har lyft hållbarhetsfrågan tidigare för att göra våra investerare ännu mer ”investor ready” och skapa möjligheter för kompetensutveckling, men det ligger på agendan framåt med. Vad vill du fokusera på att utveckla när det gäller investerarnätverket?

Först och främst vill jag lära känna nätverket! Jag skulle vilja samla mer info om investerarna, kartlägga och förstå vilka har vi i vårt nätverk för att kunna utforma rätt aktiviteter efter det. Våren kommer jag ägna åt att börja bygga relationer, men också till att få en förståelse för vilka investerarkompetenser vi saknar och vilka vi vill bjuda in för att bredda och fördjupa nätverket, öka mångfalden och få in fler yngre med spännande kompetenser och bakgrunder.

Vi får inte glömma din första investering som du gjorde via Connect! Vi är jättenyfikna, vad kan du berätta om den? Hur kändes det?

Det kändes självklart väldigt kul att hitta ett bolag jag fastnade för så snart efter att jag bestämt mig för att sätta igång! Jag pratade med Connect i somras, deltog på Hela Sverige Pitchar där jag träffade entreprenören Ramzi som är grundare av bolaget Din Psykolog som erbjuder digitala möten med psykolog via chatt 24/7. Efter ett par möten hade jag bestämt mig och jag investerade sedan i oktober.

Psykisk hälsa (inte ohälsa!) är ett område som jag brinner för! Jag har personlig erfarenhet av psykisk ohälsa i min närhet och jag gick igång på idén att sänka tröskeln för att söka hjälp genom att erbjuda en psykolog via chatt – ett enkelt sätt att kommunicera som dom flesta, framförallt unga idag föredrar. Detta tror jag kommer bidra till att människor tar hjälp och får hjälp i tid vilket kommer spara både tid och pengar i sjukskrivningar och leda till att människor mår bättre överlag.

Investeringsbeslut, när vi pratar om start-ups, handlar i mångt och mycket om förtroende. Självklart är alla hårda värden viktiga att ta i beaktande, men jag går också mycket på personkemi och intuition. Vad jag föll för hos Ramzi var hans ödmjukhet, lugn och självdistans. Han är en person jag gärna skulle jobba i team med och även gärna ha som chef. Grym är han! Och jag ser verkligen fram emot att följa honom och hans team på resan framåt.

Tillbaka till alla nyheter