Connect Sverige · Nyheter · Connectkollegan Alex Esser säger hejdå med tips till investerarsökande entreprenörer

Connectkollegan Alex Esser säger hejdå med tips till investerarsökande entreprenörer

En av våra kollegor, Alex Esser från Connect Syd, lämnar Connect vid årsskiftet för att satsa mer på hans egna olika entreprenörsprojekt. Även om vi kommer sakna honom finns han kvar i nätverket, redo att hjälpa och stötta Skånes startups. Han lämnar oss med ett blogginlägg som innehåller hans tre viktigaste tips till entreprenörer som söker kapital…
”Efter fyra år på Connect är det dags för mig att gå vidare. Och vilka fantastiska fyra år det blev. Jag har träffat, coachat och inspirerats av över 200 fantastiska entreprenörer. Jag har lärt känna över 100 passionerade investerare med både plånboken och hjärtat på rätt ställe. 
Trots pandemin har våra Connect startups i Region Syd landat allt fler och större investeringar för varje år jag har haft nöje att arbeta på Connect. Totalt har Connect startups tagit in 30 Mkr i riskkapital under 2018, 60 Mkr under 2019 och 125 Mkr under 2020. Allt tyder på att 2021 kommer bli det stora rekordåret med närmare 250 Mkr i såddinvesteringar i Skånskas startups.
Tre tips för dig som söker investering.
Jag skulle kunna skriva en hel bok om Investement Readiness för entreprenörer med tips om hur du gör just din startup så attraktiv som möjligt. Här är mina topptips som gör dig och ditt bolag attraktiva för investerare.
Tips 1: Tänk ur investerarens perspektiv.
Jag har coachat över 200 startups under mina fyra år på Connect. Majoriteten gör ett och samma misstag – de fokuserar för mycket på produkten eller tjänsten de utvecklar. Jag förstår att det känns som det viktigaste för dig som entreprenör, men investerarna tittar främst på hur du skapar affärer, vilket team som står bakom produkten och på exit-möjligheterna. Fokusera på affären, dina omsättningsprognoser 5 år framåt och en potentiell exit plan när du söker en investering. Gör det enkelt för investeraren att fatta ett beslut.
Sök inte pengar för att färdigutveckla din produkt hur fantastiskt den än är. Sök pengar för att komma ut på marknaden, få dina 20 första kunder och omsätta din första miljon.
Tips 2: Älska det du gör.
Att driva ett startup är ett åtagande för livet. Du kommer jobba långa timmar i många år och behöva hantera både motgångar och framgångar tillsammans med ditt team. Se till att arbeta med något du tycker är ROLIGT, något du brinner för, något som gör att du studsar upp ur sängen på morgonen. Är du inte 100% passionerad för din startups idé kommer du inte vara 100% övertygande. Och det kommer märkas tydligt hos investerarna.
Tips 3: Prata med så många investerare som möjligt.
Det finns väldigt många kapitalstarka investerare i vår region, i Sverige och internationellt. Alla har olika preferenser vad gäller marknadssegment, tidsram, ROI, värdering, storlek på investering och typ av affär. Var inte rädd att prata med så många som möjligt. Det finns garanterat rätt investerare för dig där ute trots att du får många nej i början. Du måste bara hitta den rätta affärsängeln för just din startup. Se till att alltid ha din hiss pitch redo. Du vet inte vem du springer på när du minst anar det.
Stort tack för mig!
Det har varit fyra väldigt lärorika år på Connect. Det har varit så trevligt att lära känna er alla och framförallt att få hjälpa alla passionerade entreprenörer jag har fått äran att coacha.
Närmaste halvåret kommer jag fokusera främst på mina barn och familj. Jag hör så många människor som klagar på att de jobbade för mycket när de var yngre och jag ska försöka att jobba mindre nu när jag kan.
Framöver kommer jag fokusera på egna projekt som innefattar skivbolag, blockchain- och NFT-projekt, samt de startups som jag själv har investerat i. Jag kommer självklart fortsätta vara engagerad som mentor i Connect. Vi ses säkert snart på en kompetenspanel!”

Tillbaka till alla nyheter