Connect Sverige · Nyheter · ”Det är avgörande att integrera hållbarhet som en naturlig del i tillväxten framöver”

”Det är avgörande att integrera hållbarhet som en naturlig del i tillväxten framöver”

Hur kan företag och entreprenörer integrera hållbarhet i sina verksamheter och göra skillnad med sitt finansiella engagemang? Filippa Strandänger från Nordeas team för hållbara finanser kommer att berätta om varför hållbarhet är en förutsättning för att skapa tillväxt idag, vilka utmaningar och möjligheter vi står inför idag kopplat till hållbarhet, klimat andra faktorer i samhället.

Filippa Strandänger är kommunikationsansvarig för hållbara finanser på Nordea och driver Sustainability Ambassadors Forum på Nordea som består av anställda från olika delar geografiskt och affärsmässigt som träffas för att diskutera hållbarhet. Mellan ambassadörerna och den hållbara agendan skapas många synergier och ringar på vattnet utanför forumet. Filippa brinner för att hållbarhetsfrågor i kombination med affärer och drivs av att engagera kunder och integrera hållbarhet.

Ditt ämne är ” Hållbara finanser – En nyckel till tillväxt”, varför har du valt att prata om det?
Jag har valt att medverka och prata om det här ämnet, hållbarhet utifrån ett tillväxtperspektiv, därför att jag anser att det är avgörande att integrera hållbarhet som en naturlig del i tillväxten framöver. Både för oss människor och vår miljö idag och i framtiden, men inte minst för näringslivet och den finansiella sektorn i samverkan med andra faktorer som vårt globala samhälle är uppbyggt av. Att träffa Connects nätverk av företagare och entreprenörer och ha en dialog kring de här frågorna tilltalar mig, då vi säkert kan lära av varandra. På Nordea arbetar vi för att tillsammans med kunder och samarbetspartners möjliggöra övergången till en hållbar framtid.

Vad kommer deltagarna att få lära sig av dig?
Under seminariet kommer deltagarna att få möjlighet att lära sig hur hållbarhet och tillväxt hänger ihop och hur sammankopplade de faktiskt är, och behöver vara inom företagande och entreprenörskap för att vi ska kunna möjliggöra övergången till en hållbar framtid. De kommer få lära sig hur man kan integrera hållbarhet för att det spelar så pass stor roll för tillväxt, finansiellt och för påverkan av vårt globala samhälle.

Hur tror du de kommande tre åren kommer att se ut inom företagande och entreprenörskap? Vad kommer att vara viktigt att tänka på?
De kommande tre åren tror jag att det kommer att vara viktigt att tänka hållbart utifrån vad som är materiellt för affärer och verksamheter gentemot de utmaningar vi står inför i vår föränderliga och globala värld och att agera därefter för att kunna verka och växa som företag långsiktigt. Jag tror och hoppas att de ramverk, forskning och analyser som tas fram kan få oss att verkligen agera brett och här tror jag att företagare och entreprenörer kommer att spela en viktig roll i att bidra till lösningarna för hållbarhet och klimat.

Lär känna Filippa!

Bästa sättet att starta dagen på?
Bästa sätt att starta dagen på för mig är att vakna utvilad och om jag skulle hinna med träning på morgonen eller bara hinna ta en promenad innan jobbet är det ett plus i kanten. Annars älskar jag att hitta inspiration på nyheterna eller i en podcast som kan sätta tonen för dagen. Alla har vi vår egen agenda och att kunna ta makt över den och kan göra skillnad varje dag om vi vill.

Person/företag i branschen du inspireras av?
Det finns många att inspireras av. Jag inspireras av Al Gore för att han driver en tydlig linje kring klimatet och får uppmärksamhet med sina presentationer och filmer. Barbara Stewart inspirerar mig som person och jag uppskattar hennes forskning kopplat till finansbranschen och kvinnor som investerare. Sen är mina föräldrar helt klart förebilder – mamma, Susanne Strandänger, som går sin egen väg och har en enorm styrka. Lyssna gärna på podcasten ”Jag är modig” för att höra mer om hennes fantastiska och spännande resa som konstnär i Marocko. Pappa, Mikael Strandänger som är en framgångsrik entreprenör med ett enormt nätverk och ett otroligt akademiskt CV som han ständigt vidareutvecklar.

Tillbaka till alla nyheter