Connect Sverige · Nyheter · Envue Technologies, en lysande stjärna på innovationens himmel!

Envue Technologies, en lysande stjärna på innovationens himmel!

Det som började som ett forskningsprojekt vid Chalmers Tekniska Högskola utvecklades snabbt till ett företag med en enorm potential och med en unik mission: att revolutionera studier av biomolekyler och nanoobjekt. Med en ny metod vill de hjälpa forskare att förstå komplexa sjukdomar och påskynda utvecklingen av nya läkemedel och vaccin, med minskade kostnader, färre bieffekter och därmed en ljusare framtid för patienter världen över. Vi tog ett samtal med för Ellen Andreasson, Envue Technologies VD, om resan så här långt…

Från de initiala forskningsresultaten föddes en teknologi som möjliggjorde studier av biologiska nanoobjekt på ett sätt som aldrig tidigare skådats. Detta genombrott är en dörröppnare för forskare världen över och det underlättar inte bara arbetet med kritiska processer såsom utvecklingen och produktion av proteiner, vacciner och läkemedel, utan det innebär också en stor potential inom kvalitetskontroll.

Ensam är stark, men inte starkast

Man klarar mycket på egen hand, men att ha starka partners och ta hjälp där det behövs kan vara avgörande. Envue hittade till Connect genom andra bolag som tidigare hade varit med i vårt nätverk, men har även andra i sin hörna som stöttar under resan.

“Processen var väldigt intensiv och kort, som en crash course i hur vi tar in kapital. Vi fick tänka mer strategiskt och mer långsiktigt med finansieringsdelen. Det är lätt att fastna i den operativa vardagen, men Connect fick oss att tvingas stanna upp och tänka på långsiktiga strategier.”, säger Ellen.

Under mina år på bolaget har jag haft möjligheten att samarbeta med olika delar av ekosystemet som ger stöd åt entreprenörer och startups. Connect och SEB är två goda exempel. Deras insatser och support har varit en viktig faktor under resans gång. Att få tillgång till både kompetens och finansiering är kritiskt för att driva företag, och genom att dela med sig av sina nätverk, ge råd, och öppna dörrar har de spelar en tacksam roll.”

Från dröm till verklighet

Ellens personliga resa, från bioteknikingenjör till en kraftfull företagsledare, är inspirerande. Det visar att även den som börjar utan erfarenhet kan blomstra och växa genom utmaningarna som företagsvärlden bjuder på.

“För mig har det varit extremt utvecklande eftersom jag hade ingen entreprenörs- eller affärsbakgrund utan jag kom in som ingenjör. Det jag fick lära mig under resans gång har varit väldigt lärorikt och jag har utvecklas varje dag enormt genom den här erfarenheten. Jag tycker alla borde driva ett bolag någon gång i sitt liv för man växer mycket som person!”

Till alla entreprenörer där ute som drömmer om att bygga upp ett innovativt företag vill Ellen säga: “Börja bara. Vänta inte på den perfekta timingen, den kommer aldrig. Försök att misslyckas så ofta du kan, för det är där du lär dig mest.”    

Framtiden ser ljus ut, och Envue tar sig an nästa steg under året som kommer.

”Vi ser en förändring i akademin och läkemedelsindustrin, där resurser och fokus riktas mot framtidens nanomediciner. Vår målsättning är att utveckla en produkt som kan vara en del av denna övergång och accelerera utvecklingen och tillverkningen globalt. För närvarande fokuserar vi på att utveckla befintlig labb-prototyp till en första version av en kommersiell prototyp. Vi strävar också efter att etablera nya samarbeten samt påbörja en investeringsrunda. ”

Tillbaka till alla nyheter