Connect Sverige · Nyheter · Framtidens byggmaterial kommer från Skåne

Framtidens byggmaterial kommer från Skåne

Recoma, företaget som kommer revolutionera hållbart byggande med sitt återvunna byggmaterial, har sitt säte i Hässleholm och har gjort lite av en raketresa på kort tid. I höstas gick de Connect Investment Readiness Program och redan i vintras tog de in 5 miljoner i externt ägarkapital.

Vi tog ett samtal med VD Max Rosenberg för att ta del av hans reflektioner.

Berätta om er. Vilka är Recoma, vad gör ni?

Vi är en verksamhet som räddar avfall från förbränning och ger det nytt liv i form av byggmaterial. Samtidigt erbjuder vi också en möjlighet för företag att minska på sina utsläpp genom att använda återvunna produkter.

Låter helt rätt i tiden. Berätta mer om ert unika byggmaterial och vilka typer av material ni erbjuder.

Vi har tagit fram en byggskiva som kan ersätta alla andra skivor – från gips till allt annat, både i inne- och utemiljö. Produkten kan fungera överallt då den tillverkas på samma sätt men med olika ytskikt. Ytskiktet på byggskivan är spräcklig och transparant vilket gör att den får många funktionella anledningar. Det går alltså bra att göra vad du vill med skivan, till exempel tapetsera, spackla på den, måla mm. Byggskivan är gjord av material så som livsmedelsförpackningar, vilket innebär kompostiförpackningar eller plastlaminerade kartonger som idag bränns eftersom de slängs som pappersförpackningar.

Hur får ni tillgång till materialet?

Det kommer från olika källor. Vi sorterar ofta inte så pass bra i Sverige att vi kan använda material härifrån men har samarbeten med producenter som skickar kartonger till oss. Norge sorterar till exempel bättre och det blir då billigare för oss att köpa material därifrån och samtidigt behöver inget material kasseras. Vi har även ett par spännande samarbeten på gång gällande engångsartiklar i Sverige.

Hur ser kunden ut? Vad har ni för kunder idag och framåt?

Våra kunder finns primärt inom byggbranschen och möbeltillverkning, men också i andra branscher som till exempel producenter av klätterväggar eller flyttboxar. Vi har redan flera kunder och drar i gång i full skala nu i maj. Det innebär att 4000 ton avfall årligen kommer omvandlas till vårt byggmaterial!

Fantastiskt roligt! Ni har ju kickat igång er resa med hjälp av Connect och kapital ni fick in nu i vintras. Hur upplevde ni att vara med i Connect Investment Readiness Program?

Det var jättebra! Vi kom in någon vecka efter vi tog beslutet att ta in externt kapital och allting har varit väldigt givande. Att vara med på workshops har varit både spännande och lärorikt, och programmet gjorde oss mer redo än vad vi redan var.

Efter programmet var det ju dags att pitcha skarpt. Hur var det att pitcha inför investerare?

Det var nervöst, inte superkul just då, men i backspegeln har det genererat mycket bra kontakter. Vi har även pitchat på Grow Invest där vi först blev tillfrågade om vi ville besvara några korta frågor men sen visade det sig i sista sekund att det blev en kort pitch för 150 personer. Men, det gick bra och två av våra tre investerare fick vi kontakt med därigenom, vilket har hjälp oss mycket då de tillsammans står för 80% av summan.

Så kul att ni hittade en bra matchning! Hur har det varit att få kontakt med investerare?

Det har faktiskt varit mycket enklare än förväntat. Jag tror vi har haft lite tur och har bara haft vänliga möten och diskussioner som har gjort att vi har kunnat snabbt ta oss framåt i vår process. När det kommer till matchningen har vi haft förmånen att välja och vraka lite. Det känns som vi har hittat bra personer, de kommer precis som oss i bolaget från olika bakgrunder och kompletterar oss i kompetens, till exempel juridik, e-handel och marknadsföring.

Är det något särskilt ni tar med er från programmet i arbetet framåt?

Något vi har lärt oss och kommer att ta med oss framåt är att vi har fått formalisera och dokumentera idéer som vi tidigare bara haft i huvudet. Det fungerar så bra att skriva och planera så strukturen är något vi haft nytta av och kommer ha med oss framöver.

Ni har ju gjort lite av en drömresa på kort tid. Har du några råd till andra som söker kapital?

Jag har alltid varit säker på att vi varit på rätt spår, och därmed oroar mig inte i onödan. Mitt bästa tips till andra som söker kapital är att tro på sig själv och bara köra på, även om det kräver mycket tid och känns svårt ibland.

Vi kommer naturligtvis heja på er. Vad händer framöver?

Nu behöver vi invänta maskiner, invänta alla tillstånd osv och under tiden fram tills dess är det fokus på försäljning. Vi siktar på att inom årets slut beställa en maskin till för att dubbla kapaciteten och redan till sommaren kommer det finnas hus med Recoma.

Tillbaka till alla nyheter