Connect Sverige · Nyheter · Från pitch till partnerskap med Landskrona Ventures!

Från pitch till partnerskap med Landskrona Ventures!

När Philip Fransson först dök upp hos Connect var det som en driven entreprenör med en idé. Några år senare står han på andra sidan, som en av Connects nya partners. Genom sin resa från idébärare till affärsutvecklare och idag grundare av Landskrona Ventures, vill Philip nu skapa möjligheter för fler entreprenörer att få samma skjuts som han själv fick. Den här intervjun lyfter inte bara hans personliga väg utan visar också varför samarbetet med Connect är en naturlig förlängning av vårt gemensamma mål: att fler idéer ska få fäste och att entreprenörer inte bara ska pitcha, utan bli en del av nätverket på riktigt även efter pitchen. 

Nu får entreprenörer i Landskrona ett eget sammanhang.

Landskrona Ventures är en startup-accelerator och inkubator i Landskrona som hjälper entreprenörer att förverkliga sina affärsidéer. Ambitionen är att stärka det lokala entreprenörskapet, samtidigt som Philip vill bygga upp något han själv saknade under sin egen företagsresa.

Genom samarbetet med Connect vill han skapa nya möjligheter för fler startups att växa och landa i rätt nätverk. Efter flera år som entreprenör inom healthtech med erfarenheter från inkubatorer som Smile och Hetch, såg han ett tomrum i hemstaden Landskrona. Det saknades sammanhang. “Större städer hade det redan, men inte här”, säger Philip. Och det blev startskottet för Landskrona Ventures

Landskrona Ventures vill förena tradition och innovation!

Som en klassisk industristad har Landskrona en profil präglad av teknik och produktion. Även om varvet inte längre är vad det en gång var, är industrins närvaro fortfarande stark genom företag som Saab och andra stora aktörer som dominerar stadens skyline. Denna industriella bakgrund gör att Landskrona Ventures gärna ser bolag som kan bli underleverantörer till dessa stora aktörer. Det finns stor potential i bolag som utvecklar exempelvis tekniska lösningar anpassade för industristrukturen, tycker Philip.

Han betonar också att fokus inte enbart ligger på techbolag. Det handlar lika mycket om att stötta mer traditionella verksamheter, som en tebutik som behöver digitaliseras och moderniseras för att nå ut bättre. Landskrona Ventures vill skapa en synergi mellan traditionell industri och nya tekniklösningar. Något som bidrar till tillväxt i samhället och stärker samarbetet mellan städerna i Skåne.

Det första mötet med Connect

Idag är Landskrona Ventures partner till Connect, med entreprenören som en gemensam nämnare. Därför vill vi gärna lyfta hur vägen till dagens partnerskap började.

Det började med ett möte med Jonatan och Språngbrädan som det kallades på den tiden. Jag var den som pitchade och idag vill jag att de startups jag jobbar med ska få tillgång till Connects nätverk. Det bli en naturlig fortsättning på resan, säger Philip.

Han ser tydligt vilken skillnad nätverk kan göra och något han själv hade gjort annorlunda i starten:

“Jag halvångrar att jag inte nätverkade mer i början. Man gick på en pitch eller satt i en språngbräda, men sen tog det slut där. Det jag hade behövt var att varje vecka träffa nya människor, berätta om mitt bolag och få feedback. Hade jag fått gå tillbaka fem år så hade jag lagt flera dagar i veckan på just det. Det ger både inspiration och riktning.”  säger Philip

 

Om du skulle ge ett enda råd till blivande entreprenörer, vad skulle det vara?

“Det kan i andras öron ibland låta klicheartat men det viktigaste är i grund och botten att nätverka och våga träffa nytt folk”. Han säger att det räcker inte att sitta hemma i kammaren med sin idé och sedan tro att man kan få en investering. 

Våga pitcha din idé tidigt för ingen kommer sno den, för alla som varit entreprenörer vet hur tufft det är att dra igång något och givetvis var stolt över din affärside för annars märker man det genast. Det handlar också om att våga ta feedback från alla håll. Och viktigast: våga förändras för att fungerar något inte testa att byta riktning”.

 

Att våga förändras,  det blev en röd tråd genom hela samtalet med Philip. Han återkommer ofta till hur viktigt det är att inte låsa sig fast vid en idé, utan att vara lyhörd, ta in feedback och anpassa sig. Det gäller inte bara företagsutveckling, utan även hur man bygger nätverk och relationer. På Connect är vi övertygade om samma sak. Tillväxt sker sällan om man står still på samma plats.

Vilka framtida trender inom entreprenörskap tror du kommer att påverka startups mest?

”Jag måste ju säga AI”, konstaterar Philip utan att tveka. Men det handlar inte bara om teknik i sig, utan om vad den möjliggör. Han ser framför sig en våg av soloföretagare,  personer som, med hjälp av AI, kan bygga hela bolag själva. Där marknadsförare, kreatörer eller säljare plötsligt kan lansera produkter och tjänster som tidigare krävde ett helt utvecklingsteam.

Det här skiftet tror han kommer att förändra spelplanen. AI blir inte bara ett stöd, utan en katalysator för idéer som annars aldrig skulle bli verklighet. Det jämnar ut villkoren, inte minst för entreprenörer i mindre städer. Det är sällan man startar ett bolag med full styrka  men då blir ett fysisk nätverk per automatik viktigt. Därför ansåg vi båda att ett nätverk är viktigt för att kunna gå vidare och utvecklas med sitt bolag och potentiellt hitta andra som kan jobba inom det egna bolaget. 

Vilka förväntningar har du med det här samarbetet? 

Att sätta Landskrona på kartan givetvis, speciellt inom startupvärlden. För Philip är ambitionen tydlig: Landskrona ska ta plats bland de större städerna som Malmö, Lund och Helsingborg. Det finns redan ett starkt entreprenörsdriv i stan, säger han, men fler behöver få upp ögonen för det. Genom samarbetet med Connect hoppas han skapa ett fönster utåt, där lokala bolag får chansen att synas, pitcha och växa i nya sammanhang. 

Vad kommer samarbetet konkret att leda till? Det får tiden utvisa. Men idéerna finns där, energin finns där och framför allt viljan att hitta något att bygga vidare på.

Och för Philip själv? Det handlar fortfarande om samma sak som när han pitchade för första gången: att bygga sammanhang där fler får plats och att se till så entreprenörer i mindre städer börjar nätverka mer utanför den egna staden 

Tillbaka till alla nyheter