Connect Sverige · Nyheter · Sam Issas entreprenörsresa: En färgstark historia om innovation, samarbete och drömmar

Sam Issas entreprenörsresa: En färgstark historia om innovation, samarbete och drömmar

Med passion för den textila traditionen, ny teknik och entreprenörskap tar sig Sam Issa, en entreprenör med rötter i Syrien som alltid haft en passion för den textila traditionen, an en bransch i stort behov av förnyelse. Hans passion för hantverket och visionen om att skapa en mer hållbar framtid för branschen har drivit honom att hitta nya innovativa lösningar för att förändra hur vi tänker på och använder textilier. Med företaget Nano Textile Solutions är han nu på god väg att lyckas.

Med det textila i blodet

Sam Issas mamma arbetade som sömmerska i Syrien, och han växte upp bland tygbitar och symaskiner. När han kom till Sverige som tioåring fortsatte hans intresse för branschen att växa. Han lärde sig hantverket och närde drömmen om att skapa ett eget varumärke.

Sam började sin karriär inom modebranschen genom att arbeta i en klädbutik i Stockholm, där han snabbt blev butikschef. Han insåg dock att han ville vidareutbilda sig och sökte sig till en känd textil- och modeskola i Milano, Italien. Där lärde han sig den kreativa processen för att bygga kollektioner och fick insikt i hur branschen fungerade.

Men Sam insåg också att det fanns en baksida av modeindustrin – dess negativa miljöpåverkan och bristande hållbarhet. Han bestämde sig för att göra något åt detta och kombinera sina kunskaper inom textil och mode med banbrytande teknik för att skapa en lösning som kunde göra branschen mer hållbar.

Resan mot en hållbar lösning

Sam Issa började utforska möjligheterna att skapa en teknik som kunde förändra modeindustrin. Han ville hitta en lösning som var enkel att implementera och som inte skulle störa den befintliga värdekedjan. Efter mycket forskning och experimenterande kom han fram till en idé om en tråd med minneseffekt, som kunde göra kläder anpassningsbara i storlek med hjälp av en strömförande tråd.

Sam grundade sitt företag, Nano Textile Solutions, med målet att utveckla och patentera en hållbar lösning för textilindustrin. Genom att kombinera svensk forskning och teknik har han lyckats skapa en produkt som kan anpassa sig till användarens storlek och passform med endast ett knapptryck. Denna teknik, inspirerad av filmen ”Tillbaka till framtiden”, innebär att kläder och skor kan anpassas perfekt efter användaren, vilket minskar behovet av olika storlekar och minimerar spill.

Ingen gör entreprenörsresan ensam

För att förverkliga sin idé behövde Sam finansiering och stöd från externa partners. Flera aktörer har varit en del av resan och han vände sig bland annat till Connect och SEB som hjälpte honom att hitta rätt investerare och få tillgång till kapital. Att få rätt stöd i rätt läge är ofta nyckeln för entreprenörer som lyckas, och med hjälp av både Connects team och rådgivarna på SEB kunde Sam ta sin idé från koncept till verklighet. Nätverk och forum där både företaget och entreprenören får verktyg, resurser och kontakter är värdefulla var man än är längs sin företagarresa, och genom att ta hjälp har denna nya hållbara lösning för modeindustrin kunnat ta form.

Eget utforskande och traditionell R&D

Sam varvade eget experimenterande hemma med de täta samarbeten han etablerat med forskare och experter inom nanoteknik och avancerade material för att utveckla sin teknik. Han lärde sig mycket om hur textilindustrin fungerade och hur hans lösning skulle kunna implementeras på ett effektivt sätt.

Vikten av rätt samarbeten

För att få sitt företag att växa och utvecklas har Sam tagit hjälp av flera aktörer inom innovationssystemet.

”Jag har haft förmånen att arbeta med olika delar av ekosystemet som finns till för entreprenörer, däribland Connect och SEB som har varit otroligt stöttande och hjälpsamma genom hela processen. De har öppnat upp sina nätverk och resurser för mig och hjälpt mig att få tillgång till den kompetens och finansiering jag behöver för att driva mitt företag framgångsrikt”, säger Sam.

”Det stora med Connect är att det inte finns någon egenvinning eller baktanke i något, de känns precis som kompisar som vill mitt bästa och är med längs resan. Jag har fått tillgång till den kompetens och det nätverk jag behövs, och en vänlig push längs vägen.

SEB har också lagt ner mycket tid och energi på att verkligen hjälpa oss, matcha mig med kontakter, tipsar och pushar. De är verkligen entreprenörernas bank, det känns och märks. De gör mycket för mig och oss redan, även om vi bara är i uppstarten och inte är någon storkund än, och det är värdefullt.”

Ett målinriktat entreprenörskap med framtiden i fokus

Sams entreprenörskap har genomsyrats av innovation, kreativitet och en stark vilja att förändra branschen. Genom att ta sig an utmaningar och problem med en positiv inställning har han lyckats övervinna hinder och nå framgång.

”Jag ser aldrig ett problem som ett problem, utan snarare som en utmaning som är spännande att lösa”, säger Sam. ”Jag älskar att experimentera och hitta nya lösningar, och jag blir aldrig deprimerad eller nedslagen av svårigheter. Tvärtom, jag är nästan besatt av att hitta lösningar och älskar att ta mig an problem.”

Han har stora visioner för framtiden och hoppas att hans teknik kommer att bli en standard inom textilindustrin. Genom att skala upp sin verksamhet och samarbeta med större företag och organisationer hoppas han att kunna göra en bestående, positiv inverkan på miljön och samhället i stort.

”Vi vill bli ett globalt företag som levererar hållbarhet till alla de stora varumärkena inom textilindustrin”, säger Sam. ”Vi siktar på att skapa en cirkulär ekonomi genom att erbjuda våra produkter och tjänster till företag över hela världen, och vi är övertygade om att detta kommer att leda till positiva förändringar för både människor och miljö.”

Med sikte på framtiden

Sam Issas entreprenörsresa är en inspirerande historia om passion, innovation och samarbete. Genom att utmana konventioner och ständigt söka nya, hållbara lösningar har han lyckats skapa en framgångsrik verksamhet som kan förändra textilindustrin för alltid. Med stöd från aktörer som Connect och SEB har han kunnat utvecklas och växa som entreprenör, och hans resa är ett lysande exempel på vad som kan uppnås när man vågar drömma stort och arbetar tillsammans med andra för att göra världen till en bättre plats.

Tillbaka till alla nyheter