Connect Sverige · Nyheter · Yoin som ny partner till Connect
Yoin som ny partner till Connect

Yoin Technologies ansluter sig till Connects nätverk med en passion för digital innovation och AI. Med expertis inom systemutveckling, AI och affärsstrategi hjälper de företag att skapa värdefulla digitala lösningar. Vi tog ett snack med Carl Henrikson, ledare för Yoin Advice, om deras vision och vad de kan bidra med i nätverket.
Berätta om er! Vad gör ni och för vem?
Yoin Technologies kan konsten att skapa värde genom utveckling av digitala produkter. Vi på Yoin älskar att hjälpa företag och organisationer inte bara med den tekniska utvecklingen som programmering eller att utveckla AI modeller, utan också med att på djupet förstå vilka utmaningar och möjligheter företagen har affärsmässigt och att ta fram rätt digitala lösningar som skapar värde på riktigt. Vi arbetar exempelvis med AI och maskininlärning och datavetenskap men vi har dessutom en mångårig erfarenhet av systemutveckling och innovation.Vi är 20 personer och grundarna har arbetat inom området digital innovation, organisation och strategi och systemutveckling i mer än 20 år.
Våra kunder finns inom allt från startups till mellanstora företag och globala organisationer och offentliga aktörer och vi arbetar inom flera olika branscher som byggsektorn och industriell inspektion, IT för offentlig verksamhet och appar för detaljhandel bara för att nämna några. Vi hjälper kunderna med allt ifrån utveckling av interna system till konsument-appar och att ta fram designsystem som gör att användarna känner igen sig i systemen och hittar rätt funktion direkt. Vi arbetar också med att bygga in säkerhet och tillgänglighet som en integrerad del i produkterna.
Digital innovation med affärsfokus & stor passion
Vår främsta förmåga är vår passion för att kundens projekt skall lyckas. Vi har djup teknisk kunskap inom många områden men det som särskiljer oss är att vi snabbt kan sätta oss in i kundens affärssituation och skapa värde och att vi inte ger oss förrän den digitala produkten är lanserad och fungerar och skapar värde.
Att introducera en ny digital produkt innebär nästan alltid ändrade arbetssätt och ibland till och med helt ändrade affärsmodeller. För att introduktionen på marknaden ska bli lyckad behöver man kartlägga existerande processer och kundresor, man kan behöva kunskap om till exempel design, organisationsteori och innovationsmetoder och marknadsföring. Det är speciellt viktigt att ta hänsyn till de faktorerna när det gäller AI eftersom framgången beror på många fler faktorer än bara att algoritmerna är korrekta och att AI lösningen fungerar rent tekniskt. Det räcker inte att AI-modellen spottar ur sig rätt siffror.
Det krävs mycket mer än att bara skapa en AI modell för att den ska älskas av kunderna och skapa värde för en organisation. Man måste skapa en komplett digital lösning som till exempel ska kunna kopplas in i kundens befintliga IT-miljö eller som behöver integreras i en app – på de platser där kunderna och användarna faktiskt finns, så att AI funktionerna ska kunna komma till nytta.
Känns gott att göra gott
Jag personligen brinner för att AI skall bidra med positiva effekter för samhället och för människor. Därför har jag grundat den ideella organisationen AI for Good i Sverige. AI for Good Foundation började verka i USA för 15 år sedan och har djupa samarbeten med organisationer som Cisco, Amazon, Harvard, IBM och många fler. AI for Good har till exempel skapat digitala lösningar för klimatinnovation och lösningar som hjälper Ukrainska invånare att hitta skyddsrum, tillgång till rent vatten och elektricitet och mediciner.
Syftet med föreningen är att sprida kunskapen i Sverige om hur AI kan användas för att nå FNs hållbarhetsmål och att arbeta för människocentrerad AI. Människocentrerad AI handlar bland annat om att använda AI på ett säkert och rättvist sätt och till exempel att undvika fördomar som kan finnas inbyggd i AI modeller, s.k ”bias”.
Här i Sverige arbetar AI for Good med en nyskapande röststyrd AI assistent som kan prata både ukrainska och svenska och vi arbetar också med utveckling av AI lösningar för spel som ska hjälpa barnpatienter att förbereda sig för olika behandlingar som till exempel inför operationer. Genom att kunna prata med en AI-karaktär inne i spelet kan barnet förbereda sig och minska rädslan inför ingreppet. Det känns väldigt roligt att få bidra till detta tycker jag.
Entreprenörspartner till Connect
På samma spår kännsdet jätteroligt att vara del av Connect nätverket! Vi känner väldigt starkt för Connects värderingar och vi gillar ”pay it forward-kulturen” som finns här och tror väldigt mycket på att vi kan lära oss av varandra och skapa bra hållbara affärer tillsammans.
Du som har förståelse för den snabba digitaliseringen och AI, hur skulle du beskriva vad som sker just nu och gå några råd?
Just nu är det en väldig hype omkring AI och framförallt kring generativ AI – som bara är en väldigt smal form av AI. Anledningen är att det har skett en rad genombrott de senaste åren och att det plötsligt blivit möjligt att lösa uppgifter med generativ AI som varit väldigt svåra eller omöjliga att lösa på andra sätt, men traditionell programmering. Det är en fascinerande teknik och som redan har en rad lämpliga områden där den kan vara till nytta. Men det finns kanske till och med ännu större möjligheter inom andra delar av AI-området som till exempel maskininlärning som funnits i årtionden.
Som företag är det viktigt att komma igång och börja lära sig vad tekniken erbjuder för möjligheter och börja analysera vilket värdefullt data som finns inom företaget. Ett bra recept är att börja utifrån vilket affärsresultat man vill uppnå genom tex en workshop, sedan undersöka vilket data man har och att skapa en enkel och billig prototyp för att visa på vad som är möjligt. Därifrån blir det mycket enklare att ta affärsbeslut om att skala upp lösningarna.
Jag skulle också vilja slå ett slag för att vi inte ska försöka använda generativ AI för att fullt ut automatisera processer, utan snarare tänka på hur vi kan utföra dem bättre med högre kvalitet och värde med hjälp av ett intimt och smart samarbete människa och AI tillsammans. På så sätt får kan vi skapa ett högre värde för kunder, bli mer konkurrenskraftiga och undvika att AI-modeller som är utan uppsikt utför felaktiga handlingar.
Bra insikter! Om vi samlar dem i tre konkreta tips…?
🔹 1. Börja med affärsmålet – inte tekniken
AI och digitalisering ska alltid utgå från vilket affärsresultat du vill uppnå. En bra metod är att starta med en workshop där ni identifierar behov och möjligheter. Därefter kan ni analysera vilken data som finns och testa en enkel prototyp innan ni investerar stort.
🔹 2. AI är en möjliggörare – men inte en ersättare
Istället för att försöka automatisera allt, tänk på hur AI kan förbättra och förstärka era processer. De bästa resultaten kommer när AI och människor samarbetar, vilket både höjer kvaliteten och minskar risken för fel.
🔹 3. Säkerställ att AI fungerar i verkligheten
Det räcker inte att AI-modellen är tekniskt korrekt – den måste också kunna integreras i era system, anpassas till er verksamhet och skapa verkligt värde för användarna. Det är här många AI-projekt faller – men där ni kan lyckas genom att ha rätt strategi från start.