Connects nationella Investerarundersökning 2020
Ladda ner rapporten här.

Data samlades in via enkäter till vårt investerarnätverk under perioden 200406-200417. Klicka på bilden för att se rapporten i sin helhet.
I dagarna kom svaren på Connect Sveriges nationella investerarundersökning 2020 som tagit tempen på investerarklimatet, investeringsviljan och hur båda delar påverkas av COVID-19 utbrottet. Undersökningen visar en fortsatt stark marknad men pekar på viss avvaktan, och ur det stora nationella nätverket av investerare är hela 86% fortsatt intresserade av att investera i onoterade bolag trots rådande omständigheter.
Följderna av covid-19 utbrottet i världen påverkar både företag och den finansiella marknaden. Bolag som är i starkt tillväxt är ofta i behov av både kapital och kompetens för att växa hållbart. Man kan se en större tillgänglighet av kompetens när fler och fler permitteras eller bolag tvingas säga upp avtal med anställda eller underleverantörer. Flera stora företag erbjuder också sitt stöd till mindre bolag som behöver det som mest nu. Även statens stödpaket och insatser för att stötta företag hjälper många som har stora utmaningar just nu. Många personer ställer även sin kompetens till förfogande för att hjälpa företag genom denna jobbiga situation. Allt detta är bra och man ser positiva effekter av vad som händer när man hjälps åt mot gemensamma mål. Men hur är det med kapitalet? Finns det investerare som investerar nu i dessa tillväxtbolag eller är det locket på?
Unik nationell undersökning
För att få en bild av hur riskkapitalmarknaden för tidiga investeringar ser ut har vi frågat våra investerare i regionerna Stockholm, Väst, Syd, Uppsala och Norr om hur de påverkas av det som sker i Sverige och resten av världen just nu. Syftet är att få mer insikter i hur de agerar och vilken kapacitet de har och hur det sedan påverkar startups och scaleups möjligheter att ta in externt kapital och att hitta engagerade investerare.
Totalt fick vi svar från 205 investerare runt om i Sverige och undersökningen visar på en tillförsikt och framtidstro i nätverket vilket bådar gott för att få Sverige på banan igen efter COVID-19 utbrottet är över.
Läs pressmeddelandet om rapporten och ladda ner den i sin helhet här.
Har du frågor om rapporten eller nätverket i stort? Hör av dig till ansvarig för tillväxtkapital i respektive region
Region Öst – Therese Folkesson
Region Syd – Alex Esser
Region Uppsala – Arvid Callin Nerdal
Region Väst – Malin Kjällström
Region Norr – Anders Gothefors
Data samlades in via enkäter till vårt investerarnätverk under perioden 200406-200417.
________________________________________________________________________________
Svenska tillväxtföretag kan andas ut – affärsänglar har kapitalet
Affärsängelnätverk och Investeringar – Ladda ner rapporten här.
Den här undersökningen och rapporten är till för dig som både vill ha mer fakta och statistik kring affärsänglar i allmänhet och Connects affärsänglar i synnerhet, men även för dig som är affärsängel idag eller funderar på att bli det. Att hitta rätt bolag att investera i är inte det lättaste, det startar omkring 70 000 företag per år i Sverige och långt ifrån alla är lämpliga för affärsängelinvesteringar. Lämpliga bolag har stor tillväxtpotential, en skalbarhet i sin affärsidé, men det viktigaste är att det finns ett drivet entreprenöriellt team bakom företaget.
Eftersom affärsänglar inte bara bidrar med sitt kapital till bolaget, utan även sin kompetens, engagemang och kontaktnät, så är det även betydelsefullt för de flesta affärsänglar att man förstår sig på affären. Och som för de flesta människor – så förstår man bäst det man själv har erfarenhet av. Det krävs med andra ord olika typer av investerare, med olika kompetens och erfarenheter för att kunna matcha de bolag som startas idag.
Connect Sverige har ungefär 450 affärsänglar, varav 250 är aktiva, vilka även utgjorde urvalet av denna undersökning. 193 affärsänglar svarade på telefonintervjun som gjordes under sommaren 2013. Studien har gjorts i samarbete mellan Connect Sverige och Ratio, med Energimyndigheten och Vinnova som finansiärer.
Förhoppningsvis kan denna undersökning bidra till en ökad förståelse för hur affärsänglar arbetar och vad som är viktigt för dem när de investerar i tidiga bolag. Kanske kan rapporten också bidra till att skapa bättre incitament för att fler personer ska investera i tidiga bolag och att de affärsänglar som redan har tagit steget, ska bli mer framgångsrika. På detta sätt ökar vi tillgången till kapital för bolag i tidiga skeden och därmed möjliggör att fler svenska företag blir framgångsrika.